Eind februari is een groep van 19 Atos collega’s voor twee weken naar Cambodja afgereisd, om daar fysiek te ondersteunen in de bouw van een school, vlak bij Phnom Penh. Een bijzondere reis vol met zand, cement en beton, maar ook cultuuruitwisselingen!
Het project
In samenwerking met Stichting De Brug hebben we meegeholpen bij de bouw van een basischool in Kampong Cham. De school werd gebouwd op een nieuw opgespoten stuk grond in een meer. Op dit nieuwe stuk land hebben arme gezinnen van de overheid een stukje grond gekregen om er een eigen huisje op te kunnen bouwen. De kinderen die er wonen kunnen niet naar school, domweg omdat de overheid er nog steeds geen school heeft kunnen of willen bouwen. Daarom is Stichting De Brug benaderd met de vraag een school te bouwen zodat de lokale kinderen er hun basisonderwijs kunnen gaan volgen. De te bouwen school bestaat uit 6 klaslokalen en is bedoeld om dagelijks ongeveer 600 kinderen van onderwijs te kunnen voorzien.
Bij aankomst op de bouwplaats waren de funderingen van de school vrijwel klaar. Zoals we gewend zijn van eerdere bouwprojecten is een eerste dag altijd een beetje aftasten. De lokale bouwers worden ineens ‘overvallen’ door een groep blanken. Het is dan over en weer even zoeken hoe we met elkaar moeten omgaan. Maar dat went al vrij snel zodra iedereen een beetje heeft ontdekt wat er moet gebeuren en waar we mee kunnen helpen. Een aantal van ons is meteen begonnen met het opmetselen van de muren, terwijl de anderen hebben geholpen met het aanvoeren van rotsblokken voor de fundering, bakstenen voor de muren en verplaatsen van heel, heel, heel veel emmertjes met zand, cement en beton. Ook het knippen en buigen van het ijzerwerk voor de wapening van de betonnen balken heeft voor een aantal van de deelnemers geen geheimen meer. De werkzaamheden gedurende onze twee bouwweken bleven zich een beetje concentreren op deze zaken, zodat iedereen eigenlijk steeds wist wat er op een dag allemaal moest gebeuren op de bouwplaats. De communicatie met de lokale bouwers verliep met handen en voeten, omdat de Khmer taal toch echt niet zo makkelijk is. Dit leverde vaak hilarische taferelen op en dat droeg wel enorm bij aan de wederzijdse acceptatie.
Cultuur en vrije tijd
Na de eerste week bouwen was er in het weekend verdiende ruimte voor ontspanning en hebben we met de hele groep een bezoek gebracht aan de tempelcomplexen van Angkor Wat, gelegen bij de stad Siem Reap op ongeveer 5 uur rijden vanuit Kampong Cham. Een belevenis van de eerste orde.
De tweede bouwweek werd op vrijdagochtend feestelijk afgesloten doordat we vereerd werden met een bezoek van een aantal lokale overheidsbekleders. Ook het hele dorp was uitgelopen en het was een drukte van belang op de bouwplaats. Na een aantal toespraken kregen alle bouwers namens de Governor van de provincie een Letter of Appreciation aangeboden. Als afsluiting van onze bouwactiviteiten hebben we een gezamelijke lunch georganiseerd samen met de lokale werkers. Ondanks de taalbarriere is dit een bijzonder gezellige en onvergetelijke afsluiting geworden van een erg succesvolle bouwreis. Op de foto’s is te zien wat we aantroffen toen we aankwamen en wat we achterlieten toen we vertrokken.
De laatste dag van vertek terug naar Nederland hebben we nog de gelegenheid gehad om in Phnom Penh een stukje van de recente zwarte geschiedenis van het Rode Khmer regime mee te pikken door een bezoek te brengen aan de Tuol Sleng S-21 gevangenis en de Killing Fields. Even weer terug met beide benen op de grond, een moment van bezinning en tevens voor iedereen een bevestiging van het belang van het werk dat we hebben uitgevoerd op de bouwplaats.
Kortom kunnen we terugkijken op een zeer geslaagd bouwproject, op een erg fijne samenwerking met de lokale organisatie Spie-en met Kuong als onze gids, tolk, reisleider, op extreem hoge temperaturen, op fijne contacten met de lokale bevolking en op een goede kennismaking met een erg indrukwekkend Cambodja!