Project 12.37 – Naaiateliers (Sierra Leone)

Naaiateliers in Dibiyya, Sierra Leone,
stichting Dibiyya Development Project

 
Doel
Op professionele basis worden één of meerdere naai-ateliers ingericht en geexploiteerd om werkgelegenheid en inkomen te bieden aan de inwoners van Dibiyya en omstreken. Hierdoor tracht men een van de oorzaken van de armoede in deze regio te verminderen. Het naai-atelier zal worden gehuisvest in 2 ruimtes van een voormalige gezondheidspost.

Achtergrond
De gevolgen van de burgeroorlog zijn voor veel vrouwen in Dibiyya nog duidelijk merkbaar. Kambia District heeft vreselijk te lijden gehad onder de moordpartijen tijdens de oorlog. Vele vrouwen zijn getraumatiseerd, de meesten hebben hun echtgenoot verloren en zijn met hun kinderen moeten vluchten naar de vluchtelingenkampen in o.a. Guinee. Na de burgeroorlog keerden zij terug naar hun dorpen en proberen ze hun leven weer op te pakken. De armoede in de dorpen is extreem. Op kleine akkertjes proberen de gezinnen voldoende rijst en andere gewassen te telen om het hele jaar eten te hebben. Er blijft weinig over om te verkopen. Vaak is men gebonden door leningen aan handelaren en opkopers. Buiten het werk op de eigen akker is er geen werkgelegenheid en kan men geen inkomen verwerven om kleding te kopen, schoolgeld voor hun kinderen te betalen etc.

Vele scholen zijn in de burgeroorlog vernietigd, waardoor een hele generatie geen onderwijs heeft gekregen (95% van de bevolking is analfabeet, voornamelijk vrouwen).

In Dibiyya zijn een lagere school aanwezig, gebouwd in 2006 door Dibiyya Development project, en een secundairy school, gebouwd in 2012 door World Servants. De onderwijzers zijn bevoegd en hebben de nodige opleidingen/trainingen gevolgd, maar hebben geen vaste aanstelling. Daardoor ontvangen zijn geen salaris van het ministerie van onderwijs (m.u.v. het schoolhoofd). Zij zijn afhankelijk van de inkomsten uit het schoolgeld, dat ook gebruikt wordt voor de exploitatie van de school.

Aanpak
Na het inrichten van een naai-atelier worden de vrouwen van Dibiyya en 6 onderwijzers opgeleid tot tot naaisters/kleermakers. Ook schoolverlaters (jongens en meisjes) krijgen een vakopleiding (school drop-outs). Winkels op de markten van Barmoi Luma, Kambia en Freetown worden ingericht voor de verkoop van de gemaakte kleding. Het bedrijf moet binnen 2 jaar financieel break-even zijn.

Concrete aanvraag
Aangezien er geen electriciteit in Dibiyya aanwezig is, zijn hand- en trapmachines aangevraagd. Daarnaast zijn 5 fietsen aangevraagd voor het interne transport tussen het naai-atelier Dibiyya en de winkels in Barmoi en Kambia.

Atos Foundation steunt dit project met een bedrag van € 5.600.

Voor meer informatie, zie website Dibiyya

Comments are closed.