Verslag uit Tanzania!

fotos Tanzania- 1

05.25 uur. Pieppieppiepiiiiieee. Tjee zeg, mijn wekker staat pas om 05.50… zonder wassen, eten, opmaken en/of scheren bij de Maasai op bezoek moet kunnen. Wakker, dus maar eruit.
05.45 uur. 24 mensen schuiven door de woonkamer, eh, open betonnen wachtruimte, met hoofdlampjes, ongekamde haren, duffe kop en kleine oogjes.
06.00 uur of zoiets. Nog steeds donker, na onze dagelijkse afdaling richting school staat tegen mijn verwachting in onze Maasai contactpersoon Amani al te wachten. Verrast, want inmiddels is een afspraak op tijd X bijna altijd Y minuten later.
06.15 uur. Het is bijna licht en voor ons een kudde zebras. Verstoord lopen ze richting zuid. 5 minuten later zien we na 3 dagen verblijf in Mbaashi de eerste nederzetting: een kraal met tussen de dichte struiken een paar lemen hutten. Leem? Nee, koeiepoep. Ons verblijf, de dokterspost, en de school zijn naast een mini shop met 18 artikelen het enige wat in de wijde omtrek te zien is. En zelfs genoemde 3 liggen 400 meter uit elkaar.
06.30 uur. We stappen door de opening in de haag van doornen struiken en dode takken van de kraal van onze Maasai gastheer en 4 van ons worden uitgenodigd om in de hoek bij de ingang op 4 lage krukjes te gaan zitten. Hier lossen de Maasai hun problemen op. Het probleem dat wij voorgelegd kregen: Hoe verkleinen we de afstand naar de school?
Aansluitend werden we voorgesteld aan de chief en konden we vrij rondlopen door de kraal en in de ongeveer 10 hutjes van de familie: de chief, zijn 3 vrouwen + kids en nog wat volwassenen.
Wat we zagen, roken, voelden en hoorden dit uur: vliegen, koeien, geiten, Maasai vrouwen behangen met kleurrijke kralenkettingen, kinderen die grote lol hadden als ze hun eigen foto zagen, babies bedekt onder een laag vliegen, koeiestront hutten waarbinnen we geen hand voor de ogen zagen totdat de bewoonster ons met een klein solar? lampje bijlichtte, en dan zag je een slaapmatje, kookpan, Maasai omslagdoeken ofwel het kledingrek en de kookplaats van 3 keien met as. De rook in de hut tijdens koken maakte dat de verse melk die we meekregen naar rook smaakte. Weer buiten: vliegen, een ronde plek met mest, een vrouw met een houten kokervormige kalabas waarmee ze de koeien melkte, vliegen, een geitenkop te drogen op het grasdak van een hut, een vrouw waarvan gezegd werd dat ze 88 jaar oud was, een sfeer van puurheid, natuur en eenvoud, vliegen, een minikraaltje met 2 geiten waarvan 1 door ons gekocht was als cadeau voor de chief waar we op bezoek waren, een paar vrouwen die hun kralen kettingen, armbanden en zelfs hun grote kralen Maasai kraag te koop aanboden, de penetrante mestgeur met alweer de vliegen die niet van je af te slaan waren. Op bezoek dus bij een volk en cultuur dat m.u.v. de mobieltes nog leeft in een ander tijdperk. Een geweldige ervaring!
08.00 uur. Ontbijt, weer terug op onze basis, het klaslokaal wat voor ons is vrijgemaakt. Casave, bruine pap, toast, pannenkoekjes, fruit, ei met thee en koffie.
09.00 in 2 ploegen aan het werk, nadat de coordinator schoolonderhoud, Maaike, een wervende oproep deed voor arbeiders die een workshop glaszetten kregen. Waarop de coordinator nieuwbouw probeerde nog een paar arbeiders te behouden in zijn ploeg met de melding dat er voor de coffeebreak geen 25 kg zware stenen gesjouwd hoefden te worden smile-emoticon
Ofwel: metselen cement maken, voegen, stenen doorgeven, hout voor dakspanten aanvoeren, muren schoonmaken, gaten stoppen, verven, ramen repareren, 348 ruitjes plaatsen, en zo zijn we de dag hele zoet bij een temperatuur die elke dag oploopt tot boven de 30 graden, maar in de volle zon aanvoelt als 40.
17.30 uur. Ik kom bij de groep die deels uitgeput in een kring zit, ik en droogje dit keer want alle bier en fris is op. Gelukkig is het winkeltje 300m verder open en samen we kopen de hele cola voorraad op, 6 stuks, alle Serengeti bier, ook 6 en nog wat andere smaken. De shopbaas vraagt of we nog een keer terugkomen, maar normaal zorgt onze kok voor ons natje. We worden met applaus bij de groep onthaalt al is het bier wel 30 graden…
20.45 uur. Dinertime. Y is vandaag 75 minuten…
21.30 uur. Het dagelijkse groepsgesprek, dit keer met als thema: wat gaan we wel en niet renoveren op deze school en wie betaalt dat. Bouwcie en Johan vervolgen dat erna, met input van Melchior en de aannemer.
23.00 uur. De meesten liggen op bed. Alleen de twintigers spelen nog met veel enthousiasme en lawaai het spelletje Junglespeed. Gelukkig in de school, een veilige 400 meter verwijerd van de slapers…

Roel van der Steen

Zie facebook voor nog meer fotos en verslagen

Comments are closed.