Ethiopia 2007

In 2007 kon er uit drie verschillende landen bouwprojecten  worden gekozen nl. : Zambia, Uganda en Ethiopië.  Het merendeel van de belangstellenden kozen uiteindelijk voor de bouwreis naar Ethiopië.  Het bouwproject in Ethiopië was een samenwerkingsverband tussen Stichting DWF en Stichting Meskerem.

Het woord “Meskerem” komt uit het Amhaars (de voertaal van Ethiopië), en betekent “Nieuw Begin”.

Stichting Meskerem was opgericht door Anneke v.d. Heijden, die veel in Afrika heeft gereisd. De stichting steunde projecten voor kinderen en onderwijs en ze had een weeshuis in het plaatsje Debark opgezet.

Doel van de bouwreis naar Ethiopië was:

  • het uitbreiden van een middelbare school met 8 klaslokalen in Debark voor grade 9 en 10.
  • Het uitbreiden van het aantal schoolbanken met 300 stuks
  • Het aanleggen van een gebouwtje met latrines

De groep van 25 vrijwilligers vertrok 9 maart 2007 voor ongeveer 3 weken naar Ethiopië met als eindbestemming het dorp Debark (ongeveer 30.000 inwoners).

De reis vanuit de hoofdstad Addis Abeba naar Debark duurde twee dagen met de bus.  De armoedige woon en  leefomstandigheden tijdens de reis in Ethiopië waren soms voelbaar en heel erg confronterend.

Eenmaal aangekomen na een lange en vermoeiende reis in Debark kregen wij een warm onthaal van de plaatselijke bevolking waaronder heel veel scholieren. Dit was een onbeschrijfelijk moment, gevoel en gewaarwording.  Op deze bewuste dag werd Anneke ook nog even in het zonnetje gezet door de inwoners van Debark door het onthullen van een gedenkteken (Gedenksteen Debark Millennium 2000 School).

De fundering van het  eerste schoolgebouw was gelukkig gestort, maar van het andere schoolgebouw moest de fundering nog worden gestort. Samen met de lokale aannemer werden  de volgende werkzaamheden uitgevoerd: hakken van stenen,  sjouwen van stenen, cement maken, binnen en buiten muren metselen,  het dakgeraamte maken en  het graven van kuilen voor de latrines.  De lokale vrouwen die ook aan het werk waren haalden onafgebroken water op uit het naast gelegen rivierdalletje. Ze droegen een 30 a 40 liter gele jerrycan gevuld met water op hun rug tijdens het bouwproject.

Het sjouwen van stenen gebeurde op geïmproviseerde wijze zoals hieronder is te zien.

Vanuit ons hotel naar de bouwlocatie was het ongeveer 20 minuten lopen. Het was een heerlijke wandeling door het dorp naar de bouwlocatie, ook omdat je altijd begeleidt werd door een groep kinderen. De kinderen vonden het altijd leuk als er een foto van hun werd gemaakt en dat ze zichzelf even terug mochten zien op de digitale fotocamera.

Verder is er een bezoek gebracht aan de weeshuis en school in Debark  en zijn er ter plekke verschillende nevenactiviteiten ontstaan zoals: de lokale it’ers helpen met computer problemen in het plaatselijke internetcafé, sportles geven op school en het organiseren van een hardloopwedstrijd in het  dorp.

Na twee weken werken waren de muren van het eerste schoolgebouw op hoogte en werd het dakgeraamte  gemaakt en er op geplaatst. De laatste dag was het een feestelijke overdracht waarbij alle DWF vrijwilligers vereeuwigd werden door hun handafdruk op een plakkaat aan de zijkant van het schoolgebouw te mogen  achterlaten. Verder hebben wij een toespraak gekregen van de burgemeester van Debark en mochten wij een getuigschrift in ontvangst nemen met een bijbehorende geitenwollen hoed.

De vrije dagen werden besteedt aan bijvoorbeeld:  een wandeling in Simien Mountains National Park, bezoek brengen aan kerken in het Tanameer, bezoek aan het paleis in Gondar, museumbezoek in Addis Abeba, bezoek gebracht aan het project van Right to Play in Addis Abeba en bezoek aan de rotskerken in Lalibela.

De schoolgebouwen zijn inmiddels al een paar jaar in gebruik, waar ongeveer 1400 kinderen per dag gebruik van maken.

Comments are closed.