Nicaragua 2010

Van 15 tot 31 januari 2010 is de Atos Foundation met een groep van 23 vrijwilligers afgereisd naar Nicaragua. Op 12 kilometer van de grote stad Granada, aan de voet van de uitgedoofde vulkaan Mombacho, ligt het dorpje Tepeyac. Daar hebben we de Juan Diego school uitgebreid met twee klaslokalen. Dit was hoognodig omdat er veel meer aanbod van leerlingen was dan de bestaande school aankon. De lokale stichting Esperanza Grenada met vrijwilligers onder leiding van Pauline Jackson bestuurde het project.

Het was vakantietijd, dus de hele bouwploeg kon in het grootste klaslokaal overnachten. Daar werden matrassen neergelegd met kleurige klamboes erboven. Het kleinere lokaal gebruikten we als eetzaal. Buiten onder de veranda hebben we campingdouches opgehangen, waar we na iedere werkdag het vuil en zweet van ons af konden spoelen.

Op de bouwplaats verdeelden we ons in verschillende groepen: naast bouwwerkzaamheden (zand zeven, cement maken, vloeren egaliseren, stenen sjouwen) was er een schilderploeg, een ploeg die elektriciteit aanlegde en een ploeg die het toegangspad maakte. Dit alles in zeer gezellige samenwerking met lokale aannemer Jose en zijn mannen (in het Spaans!).

Kok Maria en haar dochters kookten 3 keer per dag een voedzame maaltijd voor ons, in de speciaal daarvoor ingerichte openluchtkeuken op het schoolterrein. En in de ochtend en middag kwam ze langs met heerlijke vruchtensappen.  Isolde en Arnold van de stichting Esperanza traden op als coördinatoren, zowel voor de bouw zelf als voor de activiteiten eromheen.

In het weekend tussen beide bouwweken hebben we met de hele groep de actieve vulkaan Masaya beklommen. En de volgende dag – naar keuze – een fietstocht door de omgeving, een bezoek aan de markt in Managua, of een wandeling door het tropisch regenwoud op de Mombacho. Ook tussendoor was er ruimte voor ontspanning: ’s avonds een voetbalwedstrijd tegen de plaatselijke jeugd, en op een verjaardag waarachtig een echte disco.

Het opgehaalde sponsorgeld is naast de bouwwerkzaamheden zelf ook gebruikt voor een nieuw dak voor de school, een hek om het terrein, extra docenten, uniformen voor de kinderen en lescomputers (netbooks).

Vóór aankomst van onze bouwploeg had de lokale aannemer al de fundering gelegd plus een deel van de muren opgemetseld. Na twee weken hard werken door onze groep was het hele gebouw klaar. Door de uitbreiding konden meer leerlingen worden aangenomen. Meteen daarna startte het schooljaar en konden de nieuwe lokalen direct gebruikt worden, een groot succes!

Comments are closed.